Pénzhét: 2021. 03.01-03.05

Iskolánkban a március 1-5-ig tartó héten Pénz7-et tartottunk. Matematika és technika órákon foglalkoztunk a családi költségvetéssel és a minden a gyereket érintő gazdálkodással.

A cél, hogy életkoruknak megfelelően, tájékozottak legyenek gyermekeink a témában.

Fontos, hogy jól osszák be a zsebpénzüket és a vásárlási szokásaikat helyesen alakítsák ki. Jó, ha ismerik a folyószámla, a bankkártya fogalmát, hiszen egyes bankok akár 6 éves kortól lehetőséget adnak ennek létrehozására. A család gazdálkodását megismerve felnőttként könnyebben igazodnak majd el ezen a területen.

Összegyűjtöttünk családi bevételeket, kiadásokat. Beszéltünk ezek egyensúlyáról. Mindenkinek Tetszett a www.fizetesek. hu weboldal, ahol több ezer összegyűjtött adat alapján lehet megkeresni az egyes szakmákban, foglalkozásokban elérhető fizetést. A webes bérkalkulátor bemutatta, hogy hogyan lesz a bruttó fizetésből nettófizetés. A www.pontvelem/bankvelem oldalon játék kvízeket oldottunk meg. Az Excel program „Személyes költségvetés „sablonjával saját költségvetési tervet készíthettek a tanulók. Családot alakíthattak, ahol saját elképzelésük szerinti foglalkozással, lakhellyel számolva ki-ki létrehozta havi költségvetését, amit a többieknek be is mutatott. Jól szórakoztunk és még tanultunk is.

Mindig meglepő, hogy mennyire eltérő a gyerekek pénzügyi tájékozottsága.

Csak javasolni tudom minden szülőtársamnak, hogy időben vonják be gyermekeiket e közös „játékba”!