SAKK AZ „ARANYBAN”

2018. szeptemberében – szakköri formában – iskolánk bekapcsolódott a Polgár Judit nevéhez köthető képességfejlesztő Sakkpalota program megvalósításába.

Polgár Judit és csapata egy egyedülálló, új módszertani programot dolgozott ki az általános képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására. A Nemzeti Alaptantervben, az általános iskolák alsó tagozatában, 2013-tól válaszható tantárgyként szereplő új tárgy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be alaptantárgyakba, előmozdítva ezzel azok készségszintű elsajátítását.

Iskolánkban a 2019/2020. tanévben a Sakkpalota szakkör (2. osztályosok részére) mellett, a Sakkpalota program már az első két osztályban tantárgyként is megjelent. A 2020/2021. tanévben nemcsak a második, hanem az első osztályokban is folytatódik a program heti egy órában Képességfejlesztő sakk tantárgy keretében.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a program elősegíti a kisgyerekek iskolakezdésének megkönnyítését. A játékokat, amelyek a tanítási órák lényeges részét teszik ki, a gyerekek örömteli tevékenységként élik meg. A sakk eszközrendszerével végzett cselekvések, mozgások segítik az érzékszervek differenciáltabb működését. Így a gondolkodás és a beszéd együttes fejlesztése nyomán a tanulók egyre nagyobb fokú önállóságát, aktivitását lehet elérni. Gyermek és pedagógus közösen játszik, éppen ezért a személyesség, közvetlenség jellemzi a munkakapcsolatukat.

Az alábbi videónkat fogadják sok szeretettel: Zsuzsi és Ági néni.

-a film a linkre kattintva tekinthető meg-

https://gyarany-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/misi_agnes_arany_sulinet_hu/EV5AehCTb-FPpaJ6Yr_jD0MBX9sG8_7z5JBeg2XLRvT7-g?e=ZnsIRs